Koření nám nejenom zpříjemňuje jednu z našich největších radostí (rovněž starostí, že? :-)) - jídlo - ale je také zdravé. V tomto seriálu se, milé dámy, o některých vlastnostech různého koření dovíte. Dnes začnu fenyklem. A receptem k tomu.
Fenykl se tradičně přidává k rybám. Najemno nakrájenou natí fenyklu se dochucují saláty, bylinkové omáčky nebo dušená zelenina. Můžeme ji vmíchat i do omáčky na špagety a do vařené rýže. Odvar z fenyklových semínek, stejně jako ze semínek kopru nebo kmínu,upravuje trávení a zabrańuje nadýmání. Fenyklová semínka mají výraznou nasládlou chut´a vůni podobnou anýzu.
RECEPT: RYBA NA ROŠTU S FENYKLEM
Příprava: 10 minut
Tepelná úprava: 8 - 10 minut
4 středně velké ryby s bílým masem
1 svazek čerstvé fenyklové natě
Na marinádu:
1/2 hrnku olivového oleje
št´áva z 1 citronu
4 prolisované stroužky česneku
sůl a pepř
Jak na to:
1. Ryby očistíme, opláchneme a osušíme. Vložíme do nich snítku fenyklové natě a nařízneme je na každé straně třemi asi 5 cm dlouhými řezy.
2. Olivový olej, citronovou šťávu, česnek, sůl a pepř smícháme a natřeme na ryby. Zabalíme do alobalu a necháme asi hodinu v chladu odležet.
3. Pečeme zhruba 5 minut po každé straně. Fenykl dodává rybímu masu zvláštní charakteristickou chuť. Vychutnejte si ji! Dobrou chuť...
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.